90 gün rapor ile sözleşmenin feshi, sözleşmeli personel olarak görev yapan er ve erbaşları ilgilendiren önemli bir hukuki meseledir. Kanun metni, sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat sürelerinin toplamının, istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi süreci hariç) üç ayı geçemeyeceğini belirtmektedir. Hava değişimi ve istirahat süresi 3 ayı 1 gün dahi geçtiği takdirde personelin sözleşmeleri feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilmektedir. Ancak, kanun metni aynı zamanda sözleşmeli erbaş ve erlerin aldıkları istirahat ve hava değişimi raporlarının, istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde alınmış olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Ancak 90 gün rapor ile sözleşmenin feshi, personelin ciddi rahatsızlık hallerinde uygulama alanı bulmamaktadır. Bunlar; kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliği ile ruh ve sinir hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklardır. Dolayısıyla, sözleşme feshi için kullanılacak olan istirahat ve hava değişimi raporlarının belirli kriterlere uygun olması gerekmektedir. Raporların niteliği ve alındığı süreler, sözleşme feshi için geçerli bir neden olarak değerlendirilecektir.
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshi Davası Nasıl Açılır?
90 gün rapor ile sözleşmenin feshine karşı dava açmak için belirli prosedürleri uygulamanız gerekmektedir. Bu durumda alanında uzman bir idare hukuku avukatından destek almanız, hak kayıplarına uğramanızın önüne geçecektir. Bu durumda yapılacak ilk işlem, yürütmenin durdurulması talepli idari işlemin iptali davasının açılması olacaktır. Yürütmenin durdurulması kararı (YD Kararı) alındığı takdirde personel, dava süresi içerisinde görevine tekrar dönebilmektedir. Bu açıdan YD Kararının alınması 90 gün rapor ile sözleşmenin feshi davası süresince personelin lehine olacaktır.
İnceleyebilirsiniz: Uzman Çavuş Sağlık Raporundan Elenenler İtiraz
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshi Zamanaşımı
90 gün rapor ile sözleşmenin feshi ile sonuçlanan idari işlem tarafı sözleşmeli er ya da uzman çavuş personel, kararın kendilerine resmi bir şekilde tebliğ edildiği tarihten başlayarak 60 gün içerisinde ikametinde bulunan idare mahkemesine dava açmak zorundadır. Aksi halde anılan 60 günlük süre hak düşürücü süre olup, personelin başvuru hakkı kaybolacaktır.
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshinde Dava Kime Karşı Açılır?
90 günden fazla süren sağlık raporu alınması nedeniyle sözleşmesi feshedilen personel, idareye başvurusunu hangi kurumda çalışıyorsa oraya yapmak zorundadır. Örnek verecek olursak personel, “Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığında sözleşmeli er” olarak görev yapmaktaysa başvurusunu, komutanlık önü olarak tabir edilen “Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığına” yapacaktır. Yine başvurusunu süresi içerisinde ve usul hukukuna uygun yapmalıdır. Aksi halde başvuru reddedilecek ve hak düşürücü süre işleyecektir.
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshinde Dava Nerede Açılır?
90 günden fazla süren sağlık raporu nedeniyle sözleşme feshi yapılan sözleşmeli personel, idari işlemin iptali davasını ikamet ettiği yerdeki idare mahkemesine yapacaktır. Eğer yaşadığı yerde idare mahkemesi bulunmuyorsa, o ilin bağlı yetki bakımından bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde dava açılacaktır. Yine açıklayıcı olması adına örnekle açıklayacak olursak, personel Kırşehir’de ikamet etmektedir. İdari işlemin iptali davasını, Ankara İdare Mahkemelerinde açabilecektir. Zira Kırşehir’de idare mahkemesi bulunmamaktadır.
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshinde Dava Harcı
90 günden fazla süren sağlık raporu alımı nedeniyle sözleşmenin feshi iptali davasında, zorunlu giderler arasında; başvuru harcı, karar harcı, posta ve diğer masraflar bulunmaktadır. Bu masraflar adalet bakanlığı tarafından talep edilmekte olup davanın açılması için gerekmektedir. Bunun beraberinde tebligat giderleri, dosya masrafları gibi kalemler de bulunmaktadır. YD Kararının alınması davacı tarafından talep ediliyorsa bunun için ayrıca yürütme durdurma harcı da yatırılmalıdır. Harçlar eksik ya da hiç yatırılmadan açılacak bir dava sonrasında davacı tarafa, harç tamamlama müzekkeresi gönderilmekte ve belirli bir süre içerisinde eksik miktarın tamamlanması istenmektedir. Süre sonunda tamamlanmadığı takdirde dava reddedilmektedir.
90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshi Davasında Avukata Nasıl Vekalet Verilir?
90 günden fazla süren sağlık raporu nedeniyle sözleşmenin feshi davalarını avukatla takip etmenin önemine yukarıda değinmiştir. Alanında uzman bir idare hukuku avukatından destek alınacağı takdirde sürecin yönetilmesi ve sağlıklı sonuçlar alınması daha mümkün olacaktır. Avukata bu konuda vekalet verilmesi, tıpkı diğer hukuki işlerin takibinde olduğu gibi bir süreçtir. Avukata vekalet verilmesi için izlenecek adımlar şunlardır:
- Avukatın vekaletname için gerekli olan bilgileri ile notere başvurulur.
- Notere kişisel bilgiler verilir ve genel dava vekaletnamesi talebinde bulunulur.
- Çıkartılan genel dava vekaletnamesi, avukata iletilir ve avukat bu vekaletnameyi kullanarak mahkemeye sizin adınıza başvuruda bulunur.
Bu yazımızda sizler için 90 Gün Rapor ile Sözleşmenin Feshi sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.