Soybağının Reddi Davası

Soybağının Reddi Davası

Soybağının reddi davası konusu toplum tarafından merak edilen bir konudur. Soybağının reddi davasından önce açıklamamız gereken konu, soy bağı kavramının ne olduğudur. Soy bağı; çocuğun, anne ve babası ile olan kan bağını ifade etmektedir. Çocuk doğduğu andan itibaren anne ile aralarında soybağı kurulmaktadır. Ancak baba ile soybağının kurulması için 3 farklı yol, kanun tarafından öngörülmüştür. Soybağının reddi davasını açabilecek kişi, çocuğun kendisidir. Ve yine soybağının reddi davasında davalı durumundaki kişiler de anne ve baba olacaktır. Ancak baba da bu davayı açabilir. Babalık karinesini çürütecek deliller ile beraber mahkemeye başvurması yeterli olacaktır.

Soybağının Reddi Nedir?

Soybağının reddi davasını erkek eş açabilecektir. Eğer çocuğun babası olmadığını iddia ediyor ve bu iddiasını da belirli ağırlıktaki deliller ile ortaya koyuyorsa babalık karinesini çürütebilir. Aynı zamanda çocukta, bu soybağının reddi davasının davacısı olabilecektir. Çocuk davayı, anne ve babasına karşı açacaktır. Eğer çocuk ergin ise de davayı en geç ergin olduğu tarihten 1 yıl sonra açabilecektir. Aksi halde dava açma hakkı ortadan kalkar. Eğer ergin değilse yalnızca kayyım aracılığı ile dava açılabilir.

Kayyım tarafından açılacak soybağının reddi davasında görevli mahkeme, Aile Mahkemesidir. Eğer bulunduğu yerde Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabilecektir. Soybağının reddi davası ne kadar sürer sorusunun cevabı ise kesin olmamakla beraber uygulamada 8 ay ile 1 yıl arasında değişkenlik gösterdiği gözlenmektedir. Son olarak belirtmek gerekir ki, tarafların tazminat davası açma hakkı ise saklıdır. Dava açılması bakımından alanında uzman, Manisa boşanma avukatından destek alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Babalıktan Red Davası Nedir?

Soybağının reddi davası ve babalıktan red davası birbiri ile karıştırılmaktadır. Ancak babalıktan red davası, baba ile çocuğun aralarında herhangi bir kan bağının olmadığını ispatlamak amacı ile açılacak bir davadır. İddet süresi içerisinde ya da evlilik birliğinin devam ettiği sürede kadın hamile ise çocuğun babasının eş olduğu karine olarak kabul edilmiştir. Bu durumda davacının, karineyi çürütmesi açısından yeterli olgunlukta delillere ihtiyacı vardır. Ancak aksi bir durumda yani, evlilik birliği dışında ya da iddet süresi sonrasında hamilelik gerçekleştiyse herhangi bir delile ihtiyaç yoktur.

Çocuk, evlilik birliği olmadan doğduktan sonra taraflar evlenecek olursa, çocuk evlilik birliği içerisinde doğmuş gibi kabul edilecektir. Çocuğun kendi çocuğu olmadığını düşünen eşin, babalıktan red davası açması için 1 yıl süresi bulunmaktadır. Bu süre geçildikten sonra dava açma hakkı ortadan kalkacaktır.

Soybağı Reddi Davasını Kimler Açabilir?

Erkek eş, babalık karinesini çürütecek deliller ile soybağının reddi davasını açabilir. Davalı kişiler çocuk ve eştir. Çocukta bu davada davacı olabilir. Çocuğun açtığı davada ise davalılar baba ve annedir.

Babalığın Reddi Davası Nasıl Açılır?

Babalık reddi davası eğer çocuk ergin değilse kayyım aracılığı ile açılabilir. Çocuk ergin olduktan sonra bu davayı kendi başına açabilir ancak ergin olduğu tarihten itibaren 1 yıl içerisinde babalığın reddi davası açılmaz ise dava açma hakkı ortadan kalkacaktır.

Bu yazımızda sizler için soybağının reddi hakkı hakkında bilgilere değindik. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Manisa avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

5/5 - (4 Oy)

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir