Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davasının tarafları arasında imzalanıp mahkemeye sunulan bir sözleşmedir. Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanmanın en kolay yolu olan anlaşmalı boşanma açısından bir gereklilik arz etmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünün gerekli olmasının sebebi, hakimin bu sözleşme üzerinden bir hükme varmasıdır. Şöyle ki hakim, boşanma davası için herhangi bir inceleme yapmadan kararını bir ya da iki celse içerisinde açıklayabilmektedir. Bunun nedeni ise anlaşmalı boşanma protokolünün taraflarca kabul edilerek mahkemeye dilekçe ile beraber sunulmuş olmasıdır.
Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?
- Eşler arasındaki Evliliğin en az bir yıl sürmesi, mahkemeye birlikte başvurması ya da diğer eşin boşanma davasına icazet vermesi,
- Eşlerin açıklamalarının ortak ve birbirine uygun olması,
- Boşanma davasında maddi hususlarda ve çocuğun durumuna ilişkin anlaşmalı boşanma protokolündeki anlaşmanın hakim nazarında uygun kabul edilmesi.
- Hakimin anlaşmalı boşanmaya ilişkin karar verilebilmesi için yukarıda sayılan dört koşulun birlikte gerçekleşmesi şarttır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanmada davasının tek celsede sonuçlanması ihtimalinde bu süre Adalet Bakanlığının belirlediği sonuçlanma süresine binaen 40 gün olarak belirtilmiştir. Ancak boşanma davasında hakimin tek celsede boşanma kararına vermediği hallerde, bu süreç 40 günü aşabilir. Eşlerden birisinin davasından feragat edilmesi durumunda boşanma davası bir günde sonuçlanır.
Anlaşmalı Boşanmada Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?
Boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerin en son birlikte oturdukları yer mahkemesi ya da boşanma davası açan eşin en son ikamet ettiği yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleridir.
İnceleyebilirsiniz: Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı Var Mıdır?
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü; Aile Mahkemelerinde görülmekte olan anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların anlaştıklarını bildirir nitelikteki sözleşmenin mahkemeye sunulması ile boşanmanın hızlıca sonuçlanması için gereklidir. Anlaşmalı boşanma davası protokolünün tam olarak ne olduğu hakkında ise açıklama yapmak gerekirse; boşanmaya karar vermiş bireylerin, boşanmanın sonucunda meydana gelecek konularda anlaşmaya varmalarıdır. Bu anlaşmaya vardıklarını gösterir belge ise boşanma protokolüdür. Boşanma sonucunda ortaya çıkacak ve anlaşılması gereken hususlar ise şöyledir;
- Yoksulluk nafakası, tedbir nafakası ve iştirak nafakası,
- Maddi ve Manevi bütün tazminat taleplerinde,
- Evlilik birliğinin devamı sırasında kazanılmış boşanmada mal paylaşımı,
- Eğer çocuk varsa onun velayet konusu,
Boşanma protokolünde muhakkak çözüme kavuşturulması gereken konulardır.
Anlaşmalı boşanma davasında, boşanmanın bütün sonuçlarında ortak bir paydada buluşan taraflara, duruşma sırasında hakim bir daha bunu sorarak teyit etmiş olacaktır. Hakimin boşanma protokolünde inceleyeceği hususlar ise; maddi ve manevi menfaatlerin taraflar arasında hakkaniyete uygun düşecek şekilde paylaştırılıp paylaştırılmadığı, eğer bir çocukları varsa bu çocuğun velayetinin hangi eşte kalacağına dair olacaktır. Çünkü takdir edersiniz ki boşanma, çok büyük etkileri olan bir davadır. Sadece boşanan eşleri değil, çocuk açısından da ağır etkileri bulunmaktadır. Hakimin ise boşanma protokolünü taraflara duruşmada onaylatması, boşanma konusunda ikna olması gerekmektedir.
İnceleyebilirsiniz: Geçmişe Dönük Telefon Konuşma Kayıtları Nasıl Alınır?
Anlaşmalı Boşanma Protokolünün İçeriği Nedir?
- Boşanma Neticesindeki Maddi Hususlar
- Maddi veya Manevi Tazminat,
- Yoksulluk Nafakası,
- Çocukların Velayeti,
- İştirak Nafakası,
- Diğer Eşin Çocukla İlişkisi,
- İhtiyari konular.
Yukarıda sayılan konulara ilişkin eşler, anlaşmalı boşanma protokolünde bu hususlarda karar kılar ve protokole eklerler.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolünün nasıl hazırlanacağına dair birkaç husus, kanun koyucu tarafından düzenlenmiştir. Ve TMK tarafından anlaşmalı boşanma davası protokolünde bulunması gerekenler düzenleme altına alınmıştır. Buna göre;
- Boşanmanın mali sonuçları (nafaka artırım, tazminat vb.)
- Müşterek çocukların durumu (velayet)
Anlaşmalı boşanma davası açısından hazırlanan protokol içerisinde bulunmalı ve bu konularda tarafların herhangi bir anlaşmazlıklarının olmaması gerekir. Aksi halde hakim, boşanma davasını reddedebilecektir. Aynı zamanda bu hususların dışında taraflar, boşanma ile beraber gerçekleşecek olan tüm maddi ve manevi hususlarda da hemfikir olmak zorundadır. Aksi halde dava, çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Avukatın Rolü
Anlaşmalı boşanma protokolü, yazımızda ele aldığımız üzere, tarafların hukuk önünde bir anlaşmaya vararak boşanmalarını ele almaktadır. Anlaştıkları hususlara dair olarak da bir belge niteliği taşımaktadır. Anlaşmalı boşanma davası içerisinde bir boşanma avukatından yardım alınması ise hem taraflar hem de boşanma davasından dolayı hak kaybına uğrayacak kişilerin, hakları bakımından büyük bir önem arz etmektedir. Boşanma davasının bu denli büyük yıkımlara neden olabileceğini de göz önünde bulundurursak, avukattan destek almak bir keyfiyetten ziyade zorunluluktur. Ancak bir Manisa avukatından yardım almamakta kararınız kesin ise sitemizde bulunan, boşanma dilekçesi örneğimizden de yararlanabilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için Anlaşmalı boşanma protokolü hakkında bilgilere değindik. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.
Bir Yorum Yazın