Manisa miras hukuku avukatı, kişinin ölümü sonrasında bıraktığı terekenin adil dağıtımında rol oynayan avukatı ifade etmektedir. Manisa miras hukuku avukatı meslektaşlar, miras hukuku alanında uzmanlaşmış olması dolayısıyla murisin malları üzerindeki tasarrufları yasal ve atanmış mirasçılarına nasıl geçeceği konusunda hukuki destek sağlamaktadır.
Manisa avukat İsmail Çavuş, başta miras hukuku olmak üzere birçok alanda müvekkillerine hukuki destek sağlamakta ve hak kayıplarının önüne geçmektedir. Eğer sizler de Manisa miras hukuku avukatı arayışında iseniz web sitemizin iletişim bölümünü ya da ekranın alt kısmında bulunan telefon simgesine tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.
Miras Hukuku Nedir?
Miras hukuku, kişilerin ölümü veya gaipliği sonrasında geride bırakmış olduğu malvarlığının kime ve nasıl geçeceğini düzenleyen hukuk dalını ifade etmektedir. Miras hukuku temelde mülkiyet hakkından kaynaklanmakta olup beraberinde kişilerin mal varlığının devamlılığını esas almaktadır. Bu bağlamda Anayasa Madde 35 ile düzenleme altına alınmıştır.
Avukatlık mesleği, diğer birçok meslekte olduğu gibi branşlaşma durumuna uygun değildir. Zira avukat, hukukun tümüne yönelik bilgi ve donanıma haiz olmak zorundadır. Bu açıdan Manisa miras hukuku avukatı sıfatı, yasal ya da gerekçeli değildir. Avukatlardaki branşların kaynağı ise hukukun belirli alanlarındaki tecrübelerinin, diğerlerine nazaran fazla olmasından öteye gitmemektedir.
Manisa miras hukuku avukatı İsmail Çavuş, miras davalarında edindiği tecrübelerden dolayı miras hukuku konusunda oluşan hukuki ihtilaflara daha çok ağırlık vermektedir. Av. İsmail Çavuş Hukuk Bürosu’nun Manisa ili sınırları içerisinde faaliyet alanları aşağıda detaylı olarak ele aldığımız miras avukatlığının beraberinde şu şekildedir:
- Manisa Ceza Avukatı
- Manisa Boşanma Avukatı
- Manisa İş Hukuku Avukatı
- Manisa Kira Avukatı
- Manisa İcra Hukuku Avukatı
Manisa Miras Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Manisa miras hukuku avukatı İsmail Çavuş tarafından bakılan miras hukuku davaları başlıca şunlardır:
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Mirasın Bölüştürülmesi Davası
- Mirasçıların Pay ve Oranlarına İlişkin Davalar (Evlilik Dışı Çocuğun Miras Payı)
- Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası
- Miras Sözleşmesinin İptaline İlişkin Davalar
- Terekenin Tespiti Davaları
- Reddi Miras Davaları
- Rızai Taksim Sözleşmesi
- Miras İstihkak Davası
- Tenkis Davası
- Muris Muvazaası Davaları
Kaç Tür Mirasçı Vardır?
Yazımızın başında, miras hukukunun tanımı ve Türk Hukukundaki yasal dayanaklarından kısaca bahsetmiştik. İlgili yasal dayanaklara göre miras hukukunda kaç tür mirasçı vardır sorusu ise sıklıkla gündeme gelmektedir.
Miras hukukunda iki tür mirasçı bulunmaktadır. Bunların ilki yasal mirasçı diğeri ise atanmış mirasçıdır. Yasal mirasçılar, kan bağı ve benzeri nedenlerden dolayı terekenin tabiri yerindeyse doğal mirasçılarıdır. Terekenin yasal mirasçıları haricinde kalan üçüncü kişilerin de tereke üzerinde hak iddia etmesi de mümkündür. Bu tip mirasçılara ise atanmış mirasçı denilmektedir. Zira muris, vasiyet yolu ile yasal mirasçı haricinde kişilere mirası üzerinde hak tayin etmiş ise bu kişiler de mirastan pay sahibi olacaktır.
Miras Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras mal paylaşımı nasıl yapılır? Ya da bilinen tabiri ile miras nasıl bölüşülür? Kişilerin ölümü sonrasında geride bıraktığı taşınır ve taşınmaz malların ne şekilde ve hangi oranlarda bölüneceği, ilgili yasalar tarafından düzenleme altına alınmıştır. Fakat ölen kişinin ölümünden önce vasiyet bırakması halinde paylaşım önceliğinde vasiyetname esas alınacaktır.
Vasiyetnamenin bulunmadığı durumlarda ise ilk önemli kriter, murisin eşinin hayatta olup olmamasıdır. Eğer murisin eşi hayatta ise tüm mal varlığının ¼’ü sağ kalan eşe ait olacaktır. Kalan ¾’lük kısım ise çocuklar arasında eşit bir şekilde paylaştırılacaktır. Özellikle bazı durumlarda ortaya çıkan üvey kardeşler arasında miras nasıl bölüştürülür gibi karışık durumlarda uzman bir Manisa miras hukuku avukatından destek alınması, hak kayıplarını engelleyecektir.
Mirasta Pay Alabilecek Kişiler Kimlerdir?
Mirastan pay alacak kişiler, vasiyetnamenin olmaması durumunda zümre sistemi denilen yöntem ile belirlenmektedir. 3 zümreden oluşan bu sistemde miras, kademeli olarak bölüştürülmektedir. Bu zümreler şu şekildedir:
- Birinci zümre: Murisin çocukları ve torunlarıdır.
- İkinci zümre: Murisin anne ve babası ile kardeş ve yeğenleridir.
- Üçüncü zümre: Murisin büyükanne, büyükbaba, amca, teyze, hala, dayı ve kuzenleridir.
Sağ kalan eş ise zümre sisteminin dışında tutulmakta belirli hallerde miras payı artmaktadır. Şöyle ki;
- Birinci zümre ile birlikte mirasçı olan sağ kalan eş mal varlığının dörtte birine,
- İkinci zümre ile birlikte mirasçı olan sağ kalan eş mal varlığının yarısına,
- Üçüncü zümre ile birlikte mirasçı olan sağ kalan eş mal varlığının dörtte üçüne sahip olacaktır.
Eğer üçüncü zümrede de hiçbir mirasçı bulunmuyor ise tüm mal varlığı sağ kalan eşe ait olacaktır. Bu belirtilen senaryolar ve oranlar, atanmış mirasçının olmadığı hallerde geçerlidir. Eğer muris ölmeden önce vasiyetname ile mirasını paylaştırmış ise yukarıda belirtilen hususlar geçerli olmayacaktır. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Manisa miras hukuku avukatı İsmail Çavuş ile iletişime geçebilirsiniz.