Boşanma davalarında, geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır? sorusu sıkça merak edilmektedir. Geçmişe yönelik telefon kayıtları genellikle davacı eşin, davalı eşinin kendisini aldatma şüphesiyle karşı karşıya kaldığı durumlarda veya mevcut bir aldatma hadisesinin ispatlanması durumlarında başvurulan bir yoldur. Ancak burada unutulmaması gereken en önemli husus, aile mahkemesinden telefonların dinlenmesi veya konuşmaların içeriğiyle ilgili taleplerde bulunmanın mümkün olmadığıdır. Bu aşamada ise geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınırdan ziyade hangi mahkemeden talep edilir sorunu gündeme gelmektedir.
Boşanma Davasında Mesaj Dökümleri ve Telefon Kayıtları
Boşanma davalarında, aldatıldığı iddiasıyla dava açan eşler tarafından sıkça merak edilen konular, geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır ve mesaj dökümlerinin delil olarak sunulup sunulamayacağıdır. Çünkü telefon konuşma kayıtları, mesaj dökümleri, Whatsapp yazışmaları gibi belgelerin, aldatmanın kanıtlanmasında önemli bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Boşanma davalarında telefon kayıtları talep edilebilmektedir. Ancak işbu kayıtlar, telefon görüşmelerinin içeriğini içermeyecektir. Telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmaktadır.
Telefon operatörleri, geçmişe dönük telefon kayıtlarını 5 yıl süreyle tutma yükümlülüğüne sahiptir. Bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmamakla beraber mahkeme kararının bulunduğu hallerde delil olarak sunulabilirler. Ancak bir kez daha belirtmek gerekir ki operatörler, kayıtların içeriğini değil sadece dökümlerini paylaşabilirler.
Geçmişe Dönük Telefon Konuşma Kayıtları Nasıl Alınır? 2023
Boşanma davalarında geçmişe dönük telefon kayıtları, özellikle çağrı verilerini içermekle birlikte konuşma içeriğini, tape şeklinde barındırmamaktadır. Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır. Aksi takdirde, iletişim özgürlüğünün sınırlarını aşan delil kabul edilecek ve hukuka aykırı olarak kabul değerlendirilecektir. HMK’nın 189/2 maddesi gereği, hukuka aykırı delillerin ispat açısından dikkate alınması mümkün değildir.
İnceleyebilirsiniz: Yoksulluk Nafakası Nedir?
Boşanma Davasında Ses Kaydı Delil Olarak Sunulabilir Mi?
Boşanma davası sürecinde, mahkemeye sunulan delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması önemlidir. Eğer bu şart ihlal edilirse, sunulan delil karara dayanak olamaz ve mahkeme tarafından dikkate alınmaz. Hukuka aykırı deliller, HMK 189/2 gereğince ispat amacıyla kullanılamaz. Bir ses kaydının mahkemeye hukuka uygun bir delil olarak sunulabilmesi için, kaydın yapılan kişinin rızasıyla alınmış olması gerekmektedir.
TCK m.133’e göre, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların, konuşmanın taraflarının rızası olmadan kaydedilmesi suç teşkil etmektedir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bir kararında, kişinin kendisine yönelik bir suçla ilgili olarak ileride kanıt elde etme veya yetkili makamlara başvurma imkanı olmadığı durumlarda, ani gelişen durumlarla sınırlı olmak üzere kayıt almanın hukuka uygun olacağı belirtilmiştir. Ancak ses kaydının alınabileceği durumlarda, gelişen olayın bir suçla ilgili olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, aldatma gibi suç teşkil etmeyen durumlar için bu kararın geçerli olmayacağını belirtmek önemlidir.
Boşanmada Telefon Konuşmasını İzinsiz Kaydetmek Suç Mudur?
Telefon kaydı, mahkeme kararı olmadan gerçekleştirildiğinde, hukuka aykırı bir eylem olarak kabul edilir ve kaydı yapan kişilerin aleyhine ayrıca suç teşkil eder. Nitekim 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 133/1 maddesi: “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, (Değişik ibare: 6352 – 2.7.2012 / m.80/a) “iki yıldan beş yıla kadar hapis” cezası ile cezalandırılır.” Hükmü ile bunu düzenleme altına almıştır. Bu sebeple geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır sorusundan ziyade delillerin hukuka uygun olmasına daha çok dikkat edilmelidir.
İnceleyebilirsiniz: Soybağının Reddi Davası
Sonuç
Bu yazımızda sıkça sorulan, geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır sorusunu tüm hatlarına değinerek açıkladık. Özetle telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmakta, kişiler arasında yapılan görüşmelerin içeriğini içermemektedir. Fakat mesaj ve telefon konuşmalarının içeriğini bilen bir tanığın, mahkemede ifade verebilmesi mümkündür. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için alanında uzman boşanma avukatı meslektaşlara danışabilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır? sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.