Senet Nasıl Hükümsüz Olur?

Senet Nasıl Hükümsüz Olur?

Senet, belirli bir borcu ödeme veya bir yükümlülüğün, taahhüt edilen süre içerisinde yerine getirilmesi için düzenlemiş olan ve taraflarca imzalanan bir tür borç belgesidir. Peki senet nasıl hükümsüz olur? Bu yazımızda sizlere bunun cevabını vermeye çalışacağız.

Gerçek Senet Nasıl Olur?

Gerçek bir senet, belirli bir kişi veya kuruluşa borçlu olduğunuzu belirten, imzalı bir belgedir. Gerçek bir senet aşağıdaki unsurları içermelidir:

  • Senet Tarihi
  • Senet İçeriği
  • Borçlunun Bilgileri
  • Alacaklının Bilgileri
  • İmzalar

Gerçek bir senet, yasal bir belgedir ve belirli bir borç için bir taahhütte bulunur. Borçlu, senedin üzerinde belirtilen ödeme planını takip etmekle yükümlüdür. Alacaklı, borçlunun ödeme yapmaması durumunda yasal yollarla takip edebilir ve tahsilat yapabilir. Bu tip durumlarda alanında uzman icra avukatlarından destek alınması tavsiye edilmektedir.

Senetten Cayma Nasıl Olur?

Senetler, belirli bir borç veya ödeme yükümlülüğü için bir taahhüt belgesi olarak kullanıldığından borçlu, senedin üzerinde belirtilen ödeme planına uygun olarak ödeme yapmakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda, borçlunun ödeme yapmakta zorlanması veya başka nedenlerden dolayı senetten cayması gündeme gelmektedir.

Senetten cayma, senette belirtilmiş olan ödeme planına uymakta zorlanan veya borç yükümlülüğünden kurtulmak isteyen tarafların başvurduğu bir yoldur. Ancak birtakım şartların karşılanması gerekmektedir. İlk ve en önemli şart süre şartıdır. Buna göre cayma hakkı, senet düzenleme tarihinden itibaren 7 gün içinde kullanılabilir. Süre geçirildikten sonra hak ortadan kalkacaktır. Aynı zamanda cayma işlemi, senet düzenleyicisine yazılı bir bildirim ile yapılır. Bu bildirimde, senetten cayıldığı ve borçlunun senedi geri vermesi gerektiği belirtilmelidir. Ancak senetten cayma talebi, senet düzenleyicisi tarafından kabul edilmeyebilir veya cayma süresi geçmiş olabilir. Bu sebeple, senet üzerindeki koşullara dikkat edilerek ve cayma hakkını mümkün olan en kısa sürede kullanmak hak kayıplarının önüne geçecektir.

Kaç Yıl Sonra Senet Hükümsüz Olur?

Senet nasıl hükümsüz olur? Senetlerin geçerlilik süresi, senedin düzenleme tarihinden itibaren 10 yıldır. Ancak bu süre, özel düzenlemeler ile değiştirilebilir.

Senet Nasıl Hükümsüz Olur? 2024

Senetler, borçlunun borcunu belgeleyen resmi belgelerdir. Senetlerin geçerliliği, belirli koşullara bağlıdır ve bu koşulların sağlanamaması durumunda senet geçersiz hale gelmektedir. Senetlerin geçersiz olduğu durumlar şunlardır:

  • Tahrif edilmiş senetler
  • Ödeme yapılmaması
  • Borçlu vefat ettiyse
  • Senedin zaman aşımına uğraması
  • Senet sahibinin talebi

Bu durumların dışında, senette düzenlenmiş olan şartların oluşmaması ve mevcut yasa hükümlerine aykırı senet düzenlenmesi durumlarında da senet geçersiz olmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki senetlerin geçersiz olması, borçlunun borcunu ortadan kaldırmaz ve borçlu hala borçlu olduğu miktarı ödemekle yükümlüdür.

Tarihsiz Senet Geçerli Midir?

Tarihsiz senet, senedin üzerinde ödeme tarihlerinin belirtilmediği senetlerdir. Tarihsiz senetler uygulamada vadesiz senetler olarak adlandırılmaktadır. Tarihsiz senetlerde herhangi bir vade tarihi belirtilmediğinden taraflar zımni olarak bir süre belirleyebilir ya da ödeme tarihi daha sonra taraflarca belirlenebilir.

Tarihsiz senetlerin geçerliliği, senedin diğer unsurlarının uygunluğuna ve yasal düzenlemelere uygun olup olmadığına bağlı olarak değişmektedir. Senedin diğer geçerlilik unsurları bulunuyor ve mevcut yasal düzenlemelere uygunsa, tarihsiz senetler geçerli sayılmaktadır. Ancak tarihsiz senetlerin alınması veya verilmesi bazı riskler taşımaktadır. Özellikle alacaklı tarafın herhangi bir uyuşmazlıkta mevcut borcu temerrüde düşüremeyeceği göz önünde bulundurulacak olursa tarihsiz senet ile iş yapılması riskli bir işlemdir.

 Senedin Tarihi Sonradan Atılır Mı?

Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.

Bu yazımızda sizler için Senet nasıl hükümsüz olur? sorusu hakkında bilgilere değindik. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

4.7/5 - (14 Oy)

12 Yorum

  • Mehmet Süleyman tokgöz.

    20 yıl önce paradan altı sıfır atılmadan önce 1 milyon liralık tanzim tarihi olmayan bir senet vermiştim borcu ödedim fakat senedi almamıştım.gunumuzde o senet tahsile konsa ne olur.

    • goncagül özdemir

      zaten zamanaşımına uğramış senet tahsil gücü yok artık . Özel bir şart konulmamışsa süre 10 yıldır

    • Hüseyin apa

      İyi akşamlar senedde TC no yanlış yazılmış yazıldığı halde ödeme olurmu ve ödenirmi

  • özcan çakır

    iyi günler calışanım emekli oldu ve tazminatnı senet olarak verdim ödeme günü geldignde kişi geldi abi sende evde unututm dedi yarın getiricem söz dedi bende banka hesabına tazminatı senet karşılıgı ödeme diye belitlerek yazdım kişi hala senedi getirmedi unututorum abi gib gerekçeler devam ediyor ne yapmalıyım acaba bilgi verebilirseniz cok sevinirim uykularım kacmaga basladı asabım bozuldu bu duruma acıkcası tesekkürler

  • Hüseyin apa

    Yapmış olduğum senette son rakam yanlış olmuş tahsis edebilirmiyim

  • MURAT

    Mrb.haziran 2024 tarihine aracimi vadeli satacağim .fakat devri bende kalacak.ne yapmaliyim senet vs.ne tavsiye edersiniz.

  • Yalçın inler

    Merhaba seneti bankaya bozdurmak için faturalı olmak zorunda mı. Elden nakit verdiğim bir senet notere onaylatılır mı parayı görmek isterler mı

  • Mustafa Pınar

    senet tanzim tarihi 06-05-2017 vade tarihi ise 14-07-2020tarihli senet icra takibi yapılır mı?

  • Ali bey

    Hocam merhabalar,
    Bir arkadaşın bana borcu var, senet imzalamamıştık ama imzalamayı kabul ediyor.
    Kırtasiyeden vs alınan senedi imzalatsam, ödemediği takdirde bankaya verildiğini, bankanın bana parayı bana ödeyip, borçludan parayı tahsil ettiğini . Birkaç yerde böyle bir bilgi okudum. Doğru mu? Ya da nasıl yapabilirim?

    • Şükran pinar kurucay

      Bir şirketinin cari borcu olarak senet verdim sahsimdan senet sahibi borcu ödeyemeyen hem senet hem cari olarak çiftli icra yapabilirmi şirket ldt tek sahibi var

  • Nazif Çelik

    Merhaba Ağustos 2023 de kiraladığım motor için 50bin tl senet imzaladım ve kasım 2023 de motoru iade ettim ama 5 ay geçmesine rağmen araç sahibi senedi vermemek için hep bir bahane uyduruyor alamadığım bu senet benim başıma iş açarmı

  • hüseyin arslan

    merhaba, senet tarihi 15 mart 2023, fakat senet düzenlendikten sonra da borç alınmaya devam edilmiş, 18 20 25 martta da borç alışı devam etmiş, daha sonra işleme konulan senet için icra takibi başlatılmış, tahsilatın büyük bir bölümü tahsil edilmiş ancak 2. sırada olan banka işlem için tasarrufun iptali davası açmış. ve senet düzenlemek kuralları ihlal edildiğinden (senet düzenlenen tarihten sonrada borç alma işlemi devam ettiği için) ve kazanmış. alacaklı tahsil edilen paranın tamamını bankaya iade etmiş. bankanın icra borcu bittikten sonra senet tekrar işleme konulabilir mi? yoksa usulsüz bir işlem yapıldığı için tasarrufun iptali davasının kararı senedi işlemden kaldırmaya yeterli olur mu?.

  • Bir Yorum Yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir