Staj Parası Alamayanlar Ne Yapmalı? 2024

Staj Parası Alamayanlar Ne Yapmalı?

Staj parası alamayanlar ne yapmalı? Bu soru son zamanlarda meslek lisesinden mezun olmuş fakat staj süresi boyunca herhangi bir ücret almamış kişilerce sıkça sorulmakta ve hukuki boyutu merak edilmektedir. Staj parası almayanların, staj sonrası bu ücreti almalarının kanuni yolu açıktır. Aynı zamanda Danıştay da bu konuda stajyerler lehine kararlar yayınlamaktadır. Peki staj parası alamayanlar ne yapmalı? ve hukuki süreç nasıl işler?

Staj Parası Alamayanlar Ne Yapmalı? 2024

Staj; öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulayabildikleri, iş deneyimi kazandıkları ve meslekleri hakkında teknik tecrübeler edindikleri bir süreçtir. Ancak staj süreci, İş Kanunu kapsamında ele alınmamış ve bu sebeple çokça hak kayıpları gündeme gelmiştir. Bunların en başında da staj parası alamayanlar gelmektedir.

Yukarıda da açıklandığı üzere staj parası, meslek lisesi öğrencilerinin staj süresince kazandıkları ücreti ifade etmektedir. Bu ücret öğrencinin bölümüne, yaptığı işe ve birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Staj parasının mükellefi de yine bu faktörlere göre belirlenir.  Örneğin sağlık sektöründe staj yapan kişinin staj parasını çalıştığı hastane öderken bilgisayar programlama alanında staj yapan kişinin staj parasını çalıştığı şirket ödeyecektir.

Staj parası alamayanlar ne yapmalı? konusu da bu ücretin stajyere ödenmemesinden kaynaklanmaktadır. 2024 staj parası 1.650 TL olarak belirlenmiş olup bu ücret, çalışan öğrenciye ödenmek zorundadır. Aksi halde ücretin tahsili hukuki yollardan gerçekleşecektir. Bu sürecin nasıl işlediği ise sık sorulan sorular bölümünde detaylı bir şekilde ele alındı.

2024 Staj Parası Ne Kadar

Türkiye’de staj parası miktarı, her yıl TÜFE oranında belirlenmektedir. Bu ücret zorunlu bir şekilde ödenmesi gerektiğinden işverenlerin inisiyatifine bırakılmamıştır.

2024 staj parası; personel sayısı 20’den daha az olan iş yerleri için 1.276,02 TL. Personel sayısı 20 ve daha fazla olan iş yerleri için 2.552,04 TL. Herhangi bir mühendislik fakültesi öğrencisi için de 2.977,38 TL olarak belirlenmiştir.

Staj Sözleşmesi Nedir?

Staj sözleşmesi, öğrencilerin staj yapacakları kurum veya işverenle aralarında imzaladıkları bir sözleşmedir. Staj döneminin başarılı bir şekilde geçmesi ve her iki tarafın haklarının korunması için bu sözleşme yapılması zorunludur.

Staj sözleşmesi; stajyerin staj yapacağı işin tanımını, staj süresini, çalışma saatlerini, stajyerin görev ve sorumluluklarını, işverenin sağlayacağı hakları ve stajyerin kabul etmesi gereken kuralları detaylı bir şekilde içermelidir. Bu sözleşme aynı zamanda stajyerin gizlilik ve mesleki etik konuları gibi hassas konulara uygun davranması gerektiğine dair maddeler de içerebilir.

Staj parası alamayanlar ne yapmalı? sorusunu soran birçok kişi, hali hazırda ellerinde bulunan staj sözleşmesini, devamsızlık çizelgesini ve SGK bildirisini dilekçe ekinde sunarak geriye dönük alacaklarını talep edebilir. Bu açıdan sözleşmenin saklanması önemlidir.

Staj Parası Alamayanlar Ne Yapmalı Hukuki Süreç

Staj parası alamayanlar ne yapmalı? sorusunun hukuki boyutuna ve bu konuda en çok sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Geriye Dönük Staj Ödemesi Alabilmek İçin Gereken Evraklar Hangileridir?

Geriye dönük staj ödemesi alabilmek için gereken evraklar şunlardır;
-Dilekçe, 
-Staj Sözleşmesi, 
-Devamsızlık Çizelgesi, 
-SGK Bildirgesi.

Staj Parası Dilekçesi Hangi Kuruma/Mahkemeye Verilir?

Staj parası alamayan kişiler, uzman bir işçi avukatına verecekleri vekalet ile ücret alacaklarının takibini gerçekleştirebilir. Staj parası için işverene başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak geriye dönük alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıl olup, 5 yılı aşan süreler alacak talep edilememektedir.

Meslek Lisesi, Yüksek Okul ve Üniversite Öğrencilerinin Staj İçin Dava Hakkı Var Mıdır?

Evet. Zira örgün eğitim kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların haricinde eğitime yönelik ve okul dışarısında gerçekleştirilen çalışmalar staj kapsamında değerlendirilmektedir. 

“Ücret Almadan Staj Yapmayı Kabul Ederim.” Şeklinde Bir Metni İmzalayan Kişi Staj Parası Alabilir Mi?

Anayasa’nın 18. maddesine göre ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” Bu hüküm uyarınca Ücret almadan staj yapmayı kabul ederim. şeklinde bir metne imza dahi atsanız staj parası almaya hak kazanırsınız.

Staj Parası İçin Açılacak Dava Masrafı Ne Kadardır?

Avukat ile yapacağınız sözleşmeye bağlı olarak belirli bir masraf çıkabilir. Ancak uygulamada birçok iş hukuku avukatı, dava sonu kazanılan vekalet ücretinden yüzde almaktadır. Bu sebeple dava açarken herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Farklı Zamanlarda ve Farklı İş Yerlerinde Yapılan Stajlar İçin Ayrı Ücret Talep Edilebilir Mi?

Staj parası her işyeri için ayrı ayrı ödenmek zorundadır. Angarya yasağı burada da geçerlidir.

Bu yazımızda sizler için staj parası alamayanlar ne yapmalı hakkında bilgilere değindik. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

5/5 - (6 Oy)

2 Yorum

  • BORA TUĞLU

    Ben 15 tatilde paramı keseceklerini söylediler bende 15 tatilde staj gitmicem

  • Yağmur yıldız

    Bize yatırılan staj ücretleri ustaya mi yatırılıyor yoksa öğrenciye mi acil bir bilgi alabilirmiyim

  • Bir Yorum Yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir